Wat is maatschappelijke kinderopvang?

Loes Ypma geeft presentatie bij Dichtbij kinderopvang
Loes Ypma voorzitter BMK geeft presentatie bij Dichtbij kinderopvang
Dichtbij is een maatschappelijke kinderopvangorganisatie. Dit houdt in dat wij altijd handelen vanuit het belang van het kind..

Vanuit dit belang voelen wij ons verantwoordelijk voor een kansrijke opvoeding voor ieder kind, zodat het een vaardig en (veer)krachtig mens kan worden. Ouders ondersteunen wij bij het combineren van gezin en werk en bij de opvoeding. Ook zijn wij een actieve samenwerkingspartner van gemeenten, onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties die zich richten op de ontwikkeling van kinderen.

Wij zijn aangesloten bij de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). In maart kwam BMK-voorzitter Loes Ypma praten over de toekomst van maatschappelijke kinderopvang. De BMK en Dichtbij delen de maatschappelijke visie op kinderopvang, wat betekent dat we altijd handelen vanuit het belang van het kind. De BMK wil ieder kind een goede start geven, dus ook kinderen van niet-werkende ouders. Kwaliteit is een speerpunt, 100% van het geld voor de kinderopvang besteden we om die te verbeteren, bijvoorbeeld door pedagogisch medewerkers bij te scholen of opvanglocaties te verbeteren. Eventuele winst wordt geïnvesteerd in de organisatie en komt niet terecht bij aandeelhouders. Tot slot is maatschappelijke kinderopvang een belangrijke en vanzelfsprekende samenwerkingspartner binnen de gemeente en voor andere maatschappelijke partijen omdat wij hetzelfde doel voor ogen hebben; namelijk dat het kind er beter van wordt.

Voor het oplossen van het personeelstekort in de kinderopvang zoekt de BMK verbinding met organisaties die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen, zoals onderwijs, cultuur, sport en scouting. Om samen met die organisaties combinatiebanen en -locaties te creëren, zodat we samen ‘grotere banen kunnen aanbieden.

Voor Loes Ypma betekent Dichtbij: Zinvol werk vanuit verbinding, dus ieder kind en iedere ouder zien, verbinding met het onderwijs en het contact tussen kinderen onderling bevorderen. Een mooi beeld, waarin wij ons kunnen vinden!

Bekijk meer nieuws

‘Door haar het vertrouwen te geven dat ze het kan, zie ik haar groeien’ (ouder over haar dochter van 2)

Anouck is moeder van Danée (bijna 2) en werkt bij Dichtbij. Ze vertelt hoe je samen met je kind de motoriek kunt oefenen en hoe ze dat zelf doet bij haar dochter.

Hoe je kind leert via de zintuigen (en waarom dat belangrijk is…)

Je kind leert door middel van de zintuigen: voelen, zien, horen, ruiken en proeven en door daarop te reageren. Door deze ervaringen begrijpt je kind hoe iets werkt en dat is belangrijk, omdat dit de basis vormt voor leren. 

‘Hoe viezer, hoe beter’ (een ouder over risicovol spel)

Ismay heeft 3 zonen van 7, 10 en 12 en werkt bij Dichtbij. Door risicovol spel leren kinderen zélf wat ze aankunnen, is haar overtuiging. Ismay: ‘En ja, ze mogen van mij vies worden, want dat hoort bij ontdekken.’