Wat je kind leert van risicovol en uitdagend spel

Proef avontuurlijk spel Dichtbij locatie Werelds Vianen
Proef avontuurlijk spel
Wist je dat je kind zich fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel ontwikkelt door risicovol en uitdagend spel? Voorbeelden van dergelijk spel zijn boomklimmen, figuurzagen, steppen, hard fietsen, stoeien en touwtrekken.

Proef avontuurlijk spel
Op onze locatie Werelds zijn we pasgeleden begonnen met de proef ‘avontuurlijk spel’. Door verschillende activiteiten helpen we kinderen op een verantwoorde manier om te gaan met risico’s en – desgewenst – grenzen te verleggen. We speelden o.a. een ballonnenspel: het ene kind blies een ballon op voor iets meer dan helft terwijl de ander zo hard blies dat de ballon knapte. Op deze manier werd uitgelegd dat ieders grens in het nemen van risico’s anders is. De 7+ kinderen hebben met een ‘survivalmes’ wilgentakken gesneden. De kleuters leerden omgaan met een dunschiller en een kindermes, waarmee ze appels schilden en in stukjes sneden voor de appelmoes.

Belangrijk voor de ontwikkeling
Risicovol en uitdagend spel is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het moedigt hem/haar aan om: 

  • uitdagingen aan te gaan, zoals rennen, klimmen, balanceren en springen. Deze activiteiten helpen bij de fysieke ontwikkeling, van spierkracht, uithoudingsvermogen, evenwicht en coördinatie.  
  • risico’s in te schatten 
  • grenzen aan te geven 
  • nieuwe vaardigheden te oefenen, waardoor hij/zij meer zelfvertrouwen krijgt en zelfbewuster wordt 
  • creatieve oplossingen te vinden en obstakels te overwinnen
  • om te gaan met angst, frustratie en falen 
  • door te zetten, zelfs als iets moeilijk lijkt 

 

Bekijk meer nieuws

‘Door haar het vertrouwen te geven dat ze het kan, zie ik haar groeien’ (ouder over haar dochter van 2)

Anouck is moeder van Danée (bijna 2) en werkt bij Dichtbij. Ze vertelt hoe je samen met je kind de motoriek kunt oefenen en hoe ze dat zelf doet bij haar dochter.

Hoe je kind leert via de zintuigen (en waarom dat belangrijk is…)

Je kind leert door middel van de zintuigen: voelen, zien, horen, ruiken en proeven en door daarop te reageren. Door deze ervaringen begrijpt je kind hoe iets werkt en dat is belangrijk, omdat dit de basis vormt voor leren. 

‘Hoe viezer, hoe beter’ (een ouder over risicovol spel)

Ismay heeft 3 zonen van 7, 10 en 12 en werkt bij Dichtbij. Door risicovol spel leren kinderen zélf wat ze aankunnen, is haar overtuiging. Ismay: ‘En ja, ze mogen van mij vies worden, want dat hoort bij ontdekken.’