Hoe je kind leert via de zintuigen (sensomotorische ontwikkeling)

kind speelt met bak met balletjes, sensomotoriek
Je kind leert via de zintuigen, dus door te voelen, zien, horen, ruiken en proeven. En door daarop te reageren door te bewegen of iets te doen, zoals iets grijpen, vasthouden, kruipen of lopen. Door deze ervaringen begrijpt je kind hoe iets werkt en dat is belangrijk, omdat dit de basis vormt voor leren. 

Basis voor leren
Deze zogeheten sensomotorische vaardigheden vormen de basis voor het leren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld om te leren lezen, schrijven en rekenen. Deze vaardigheden zijn ook belangrijk voor de hand-oog coördinatie, bijvoorbeeld schrijven, tekenen, sporten en typen. En om je te kunnen oriënteren, dus om te weten wat links en rechts is, hoe ver je ergens vandaan bent en om je weg te kunnen vinden. Je kind wordt sterker, zelfverzekerder en meer bekwaam als je de sensomotorische ontwikkeling stimuleert.  

Stimuleren sensomotorische ontwikkeling
Op onze kinderdagverblijven en peuteropvang stimuleren we de sensomotorische ontwikkeling op talloze manieren. Bijvoorbeeld door kinderen te laten spelen met een bak gevuld met ongekookte linzen of rijst in combinatie met bakjes, schepjes etc. Of wat denk je van het voelen van de bolster van een kastanje? Dat prikt! Met een ovenwant heb je daar gelukkig geen last van.  Thuis kun je met alledaagse materialen ook heel veel doen, denk aan rijst, scheerschuim of zand.

Bekijk meer nieuws

‘Door haar het vertrouwen te geven dat ze het kan, zie ik haar groeien’ (ouder over haar dochter van 2)

Anouck is moeder van Danée (bijna 2) en werkt bij Dichtbij. Ze vertelt hoe je samen met je kind de motoriek kunt oefenen en hoe ze dat zelf doet bij haar dochter.

Hoe je kind leert via de zintuigen (en waarom dat belangrijk is…)

Je kind leert door middel van de zintuigen: voelen, zien, horen, ruiken en proeven en door daarop te reageren. Door deze ervaringen begrijpt je kind hoe iets werkt en dat is belangrijk, omdat dit de basis vormt voor leren. 

‘Hoe viezer, hoe beter’ (een ouder over risicovol spel)

Ismay heeft 3 zonen van 7, 10 en 12 en werkt bij Dichtbij. Door risicovol spel leren kinderen zélf wat ze aankunnen, is haar overtuiging. Ismay: ‘En ja, ze mogen van mij vies worden, want dat hoort bij ontdekken.’