Wij zijn Dichtbij

Jaaroverzicht 2024

We bestaan 2 jaar en hebben ons verder ontwikkeld. Kinderen staan op de eerste plaats en we blijven aandacht besteden aan de kwaliteit van onze opvang. Daarom hebben we een nieuw, geharmoniseerd pedagogisch beleid geschreven, met de inbreng van onze pedagogisch medewerkers en coaches. We zijn er trots op dat we dit beleid in 2025 gaan toepassen in de praktijk. Zo bouwen we samen, ook met onze managers en medewerkers van het servicebureau, aan een mooie toekomst voor onze kinderen: Wij zijn Dichtbij

Dicht bij ouders

In de regio Vijfheerenlanden, Asperen, Tiel en Culemborg zijn we de grootste maatschappelijke kinderopvangorganisatie

Gastouderopvang dicht bij huis

Onze gastouders vind je vooral rondom Leerdam. Met elk van hen heeft ons gastouderbureau persoonlijk contact. De bemiddelingsmedewerkers staan altijd klaar om hun vragen te beantwoorden of te helpen wanneer dit nodig is.

In de nieuwbouwwijk Broekgraaf in Leerdam is na de zomervakantie Kindcentrum Broekgraaf feestelijk geopend. Twee van onze BSO’s zijn meeverhuisd met de beide scholen en BSO Broekgraaf geworden. Ook hebben wij hier een nieuw kinderdagverblijf en een nieuwe peuteropvang geopend. Zo zijn we weer dicht bij de plek waar de kinderen en hun ouders wonen.

Dichtbij Teens logo
BSO Teens is ontstaan vanuit de behoefte een gericht aanbod te creëren voor 9+ kinderen. De locatie van korfbalvereniging VIKO in Vianen bleek hiervoor de geschikte plek. BSO Teens biedt tieners een breed scala aan activiteiten, waarbij kinderparticipatie centraal staat. Ook kunnen kinderen er huiswerk maken in een aparte ruimte en wat eten voordat ze aansluitend gaan sporten. Zo sluiten we ook aan op de vraag van ouders.

Samenwerken met ouders

Onze drijfveer is om kinderen een mooie toekomst te bieden. Wij zorgen voor een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving waarin elk kind de kans krijgt zich volledig te ontwikkelen. We doen dat ook door als pedagogisch partner samen op te trekken met ouders.

Wij zijn Dichtbij. Ons pedagogisch beleid is gebaseerd op 5 pedagogische uitgangspunten. Onze kernwaarden en kijk op kindontwikkeling vormen het fundament.

Pedagogisch beleid

Ons pedagogisch beleid beschrijft onze uitgangspunten, die de basis vormen voor ons handelen. Ouders zijn via de oudercommissies of alternatieve ouderraadpleging om advies gevraagd.

In de praktijk

Hoe de opvang er in de praktijk uitziet, staat in de pedagogisch werkplannen. Halverwege 2025 gaan we volledig werken volgens het nieuwe pedagogisch beleid.

Uitgelicht: Onze opvoedhelden én die van ouders

Wist je dat kinderen die kunnen terugvallen op andere volwassenen vaak veerkrachtiger zijn en meer kans hebben om zich te ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen? Daarom was ‘Opvoedhelden’ het thema van de Week van de Opvoeding.
Lees de interviews met onze helden

Uitgelicht: pedagogisch partner van (gast)ouders

Voorlezen stimuleren:

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en leesvaardigheid van kinderen. In samenwerking met de bibliotheek stimuleren we voorlezen op de kinderopvang en thuis door (gast)ouders.

Oudernieuwsbrief:

We zetten ons graag in als pedagogisch partner voor ouders. Omdat we geloven dat kennisdeling essentieel is, zijn we in 2024 begonnen met een oudernieuwsbrief over opvoedthema’s. Ouders ontvangen deze via het ouderportaal.

Ouderbetrokkenheid

Grafiek ouderbetrokkenheid
oudercommissies (-1)
0
leden (+5)
0
adviesaanvraag
0

Alle ouders die lid van een oudercommissie zijn en ons adviseren over de kwaliteit van de opvang op de locatie van hun kind: bedankt!

Het liefst ziet Dichtbij een oudercommissie (OC) op elke locatie. Op een aantal (BSO-)locaties lukt dat nog niet omdat er vanuit ouders onvoldoende animo is. De clustermanager doet periodiek een oproep richting ouders om een OC op te richten. Zolang er geen OC is, vindt er alternatieve ouderraadpleging plaats over de onderwerpen waarover een OC adviesrecht heeft.

Dit zeggen ouders die lid zijn van een oudercommissie:

‘Ik wil meer verbinding tussen ouders en Dichtbij creëren.’

‘Er is een wereld voor me opengegaan wat betreft pedagogisch beleid.’

Betaalbare kinderopvang

Wij zijn een maatschappelijke kinderopvangorganisatie, aangesloten bij de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Als stichting investeren wij in de toekomst van onze kinderen en hebben we geen winstoogmerk en geen aandeelhouders. Zo houden wij de uurtarieven zo laag mogelijk voor ouders.

Dit vinden ouders van onze kinderopvang

Om de opvang continu te verbeteren, meten wij de klanttevredenheid van ouders via de VerbeterMeter. De resultaten laten zien dat de tevredenheid vergelijkbaar is met 2023. We zijn blij met deze waardering van ouders!

Totaaloordeel Dichtbij:

Totaaloordeel Dichtbij

Oordeel per opvangvorm:

Buitenschoolse opvang
34 vestigingen

Totaaloordeel Dichtbij KDV

Kinderdagverblijf
11 vestigingen

Peuteropvang
25 vestigingen

‘Gezellig, toegankelijk en vertrouwde gezichten.’

‘Professionele opvang met kundige en lieve medewerkers.’

‘Leuke, gezellige en leerzame plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen.’

‘Een toegankelijke, betrokken opvang met vriendelijke medewerkers die hart hebben voor kinderen.’

‘Onze zoon gaat er rennend naar toe en komt met een big smile en vol verhalen weer naar buiten.’

Dicht bij kinderen

Wij handelen altijd vanuit het belang van het kind en bieden een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving waarin elk kind de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Extra aandacht en begeleiding

Ieder kind verdient de beste start. Kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben bij hun ontwikkeling, krijgen volop aandacht bij onze VE-peuteropvang en bij ons extra aanbod.

De leukste activiteiten

Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Daarom bieden we leuke activiteiten aan die passen bij hun leeftijd.

BSO-locaties kunnen gebruikmaken van de ondersteuning van het Activiteitenbureau, dat unieke programma’s samenstelt die aansluiten bij de interesses en ontwikkelingsbehoeften van de kinderen. Zoals de themaweek kunst en de vakantieactiviteiten.

Lokale initiatieven voor kinderen

Avondvierdaagsen in Vianen, Culemborg, Tiel en Meerkerk en de KidsRun

Omdat we bewegen en gezondheid belangrijk vinden op onze opvang én daarbuiten, ondersteunen we lokale initiatieven voor kinderen zoals de Avondvierdaagsen in Vianen, Culemborg, Tiel en Meerkerk en de KidsRun bij de Vrijstad Vianen Loop.

De landelijke intocht van de Sint in Vianen werd mede mogelijk gemaakt door ons. Samen maakten we er een groot kinderfeest van, waarbij alle kinderen bij de intocht en op onze groepen een leuke aftelkalender kregen. Hoeveel nachtjes is het nog slapen?

Dichtbij medewerkers en gastouders

Onze medewerkers (cijfers)

Onze cultuur

Bij Dichtbij staat een positieve en ondersteunende werkcultuur centraal. We willen dat iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en gehoord voelt. Samen plezier hebben staat voorop. En dat hadden we zeker tijdens het Zomerfeest in Fort De Batterijen en op de Dichtbij Kerstmarkt. Als blijk van waardering ontvingen alle medewerkers een mooie hamamdoek op de Dag van de Pedagogisch Professional. Voor gastouders organiseerden we weer een high-tea voor het versterken van de onderlinge band en als blijk van waardering.

Medewerkers over hoe de kernwaarden terugkomen in hun dagelijks werk

Samen met collega’s zorg ik voor een zo leuk mogelijke dag voor de kinderen, ieder vanuit de eigen talenten.’

Ouders die mij, vertrouwen, daarvan groeit mijn zelfvertrouwen. Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen en dat straal ik ook uit.’

‘Ik probeer vanuit het kind te denken en te zien wat een kind nodig heeft. Ik werk niet klakkeloos vanuit een standaard programma, maar kijk naar de behoeftes van een kind.’

Ik ben oprecht geïnteresseerd in het kind én de ouders. Met ouders ga ik bijvoorbeeld in gesprek over het dagritme van hun kind.’

‘Dat kinderen ons vertrouwen en zich veilig voelen, blijkt uit het feit dat ze naar me toekomen en op ontdekkingstocht gaan. Sommige kinderen hebben het niet eens in de gaten als hun vader of moeder vertrekt.’

sharepoint

Op ons nieuwe intranet Dichterbij vinden medewerkers veel informatie die zij nodig hebben voor hun dagelijkse werk, beleid en werkinstructies. Daarnaast is het een platform voor nieuws en het personeelshandboek. We stimuleren de interactie tussen locaties. Hierin zullen we komend jaar verder investeren. Gastouders en het gastouderbureau vinden hun informatie op het nieuwe portaal Portabase, dat ook het portaal is voor ouders met een kind op de gastouderopvang.

Pedagogiek

In 2024 lanceerden we de pedagogische uitgangspunten op de groepen. Om deze nieuwe uitgangspunten goed te laten landen, waren er inspiratieavonden met workshops en een introductievideo. Alle pedagogisch medewerkers, gastouders en medewerkers van het servicebureau namen deel aan de inspiratieavonden. Ook koppelden we aan elk uitgangspunt een activiteit op de groepen. Bijvoorbeeld een raket voor de lancering van het beleid en, rond het uitgangspunt nieuwsgierig, een praatjespot met verrassende vragen om je collega’s beter te leren kennen. Zo kwamen deze uitgangspunten écht tot leven. Aan het eind van het jaar deelden we het pedagogisch beleid en pedagogisch plannen per opvangvorm. Deze vormen de basis van ons dagelijks werk.

Ontwikkeling

Medewerkers ontwikkelen zich doorlopend, zodat hun kennis en deskundigheid groeit. Dit doen ze door verschillende opleidingen te volgen en door coaching tijdens hun werk op de groep. Coaching is wettelijk verplicht, maar wij vinden het zo waardevol dat we extra uren coaching aanbieden. Ook gastouders kunnen gebruikmaken van coaching, dit is niet wettelijk verplicht.
Medewerkers ontwikkelen zich doorlopend

Ontwikkeling van medewerkers & gastouders

Coaching kinderen, medewerkers & gastouders

Pedagogische coaching
126 uur per week

(85 uur = wettelijk verplicht)

Inspiratie-avonden & workshops

Opleidingen door Dichtbij of extern

BHV

Kinder
EHBO

Meldcode bijscholing
Pedagogisch medewerkers
VE piramide
Pedagogisch medewerkers
Knap Lastig
Pedagogisch medewerkers BSO
Baby- specialist
Pedagogisch medewerkers
Financiële Fiscale info geven
Bemiddelingsmedewerkers Gastouderbureau
Functionele ontwikkeling
Servicebureau medewerkers
Aandachts- functionaris Meldcode Huiselijk Geweld & Kinder­mishandeling
Pedagogen Bemiddelings- mdw Gastouderbureau
Werken bij Dichtbij logo

Welkom nieuwe collega’s

Iedereen is welkom bij Dichtbij, zeker in deze tijd van personeelskrapte. In 2024 waren we zichtbaar in de regio met wervende lantaarnpaalborden en advertenties in de krant. Om nieuwe collega’s een warm welkom te geven, wegwijs te maken binnen Dichtbij en in te werken, lanceerden we een onboarding programma. Dit instroomprogramma omvat een informatiewaaier, het bijwonen van een introductieochtend op het servicebureau en het toewijzen van een buddy.
Zelf opleiden is een belangrijke pijler binnen Dichtbij om het huidige en toekomstige personeelstekort op te vullen. Hiervoor werken wij samen met opleidingspartner Variva. Wij zijn een erkend leer-werkbedrijf. Naast 1-jarige BBL-trajecten, bieden we ook BOL-studenten een stageplek

Medewerkers en gastouders over werken bij Dichtbij

‘De lijntjes zijn kort en ik kan mijn collega’s makkelijk bereiken: we werken echt als team.’
Els Bogaard, clustermanager

‘Ook voor mijn eigen kinderen is het fijn dat ik thuis werk.’
Mireille, gastouder in Leerdam

Bij Dichtbij krijg je de mogelijkheid je verder ontwikkelen: dat kan nooit té veel!’
Bianca van Bentum, BSO-medewerker

‘Bij Dichtbij bespreek je samen hoe je het best jouw talenten kunt inzetten.
’Anouck van den Akker, beleidsmedewerker Pedagogiek & Kwaliteit

Dichtbij samenwerkingspartners

Voor kinderen zorgen we samen. Daarom slaan we ook de handen ineen met onze samenwerkingspartners buiten onze organisatie. We werken bijvoorbeeld samen met onderwijs en gemeenten bij de bouw en ontwikkeling van kindcentra en, als dat nodig is, zorgen voor zorg op maat aan kinderen door samen te werken met het sociaal team en/of het consultatiebureau.

Uitgelicht: samenwerken met de gemeente

Met gemeente om tafel over opvangtekort Hoef en Haag
Er is grote vraag naar kinder(dag)opvang in het nieuwbouwdorp Hoef en Haag vlakbij Vianen, waar veel jonge gezinnen wonen. Het Kindcentrum in Hoef en Haag, met een Dichtbij BSO en kinderdagverblijf, biedt te weinig plaats. Eind 2024 telt de wachtlijst maar liefst 230 kinderen. Op onze uitnodiging kwam de gemeenteraad op bezoek.

Uitgelicht: samen werken aan de ontwikkeling van kinderen

Onze kwaliteit

Rondom de pedagogische kwaliteit, het pedagogisch handelen en de inzet van de pedagogisch coaches heeft de GGD weinig tekortkomingen geconstateerd. Daar zijn we trots op!
Wij zijn een lerende organisatie die zichzelf steeds verbetert. De GGD-inspecties zorgen dat wij alert blijven op afspraken en werkwijzen en zorgen voor extra ondersteuning en borging van ons (pedagogisch) beleid.

Uit de GGD-inspectierapporten

‘Ouders worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kind door gesprekken die zij voeren met de beroepskrachten. Zij krijgen tips vanuit de beroepskrachten en daarnaast worden er woordkaarten uitgedeeld, zodat de ouders die thuis met hun kinderen kunnen doornemen. In de ochtend en in de middag is er tijd voor een overdracht.’

‘De beroepskrachten zetten gerichte activiteiten en materialen in om kinderen te laten samenspelen. Op passende wijze (zonder verstoren) wijzen zij kinderen op elkaars kennis en kunde.’

Valentine Bok, coördinator Dichtbij gastouderbureau

 ‘Ons gastouderbureau voldoet nu al aan heel veel van de extra kwaliteitseisen die ingaan in 2026. Zoals het inzetten van een pedagogisch coach of permanente educatie voor gastouders.’

‘In 2024 hebben we samen gebouwd aan een organisatie waar kinderen en medewerkers zich thuis voelen. We zijn trots op hoe we dit samen met collega’s en samenwerkingspartners hebben gerealiseerd.
In de laatste maanden van het jaar werd het landelijke personeelstekort ook bij Dichtbij zichtbaar. Vanaf 2025 zullen we geen ZZP’ers meer inzetten, wat een extra grote uitdaging met zich meebrengt om de personele roosters rond te krijgen.
Samen met onze medewerkers, ouders en partners blijven we in 2025 investeren in samenwerking, pedagogiek en wendbaarheid. We blijven een fijne en inspirerende werkplek creëren, waar medewerkers met plezier komen werken. Onze pedagogische visie blijft de basis voor ons handelen, zodat kinderen elke dag een vertrouwde en stimulerende omgeving ervaren. Met een flexibel en toekomstbestendig team blijven we inspelen op veranderingen en versterken we onze maatschappelijke rol.

Yvonne Schubad, bestuurder Dichtbij